Victor Ponta a declarat ieri că nu ține să fie „doctor“ și nu are de ce să demisioneze din funcția de premier, în urma scandalului de plagiat, fiindcă nu a făcut nimic din această postură împotriva intereselor României.
„Am făcut ceva în funcția de prim-ministru împotriva intereselor României? De ce să demisionez? Nici vorbă. Hai să fim serioși!“, a spus Ponta, întrebat dacă renunță la funcția de premier.
La comentariul jurnalistului că poate fi o demisie de onoare, Ponta a început să râdă și a comentat că doar Traian Băsescu ar putea susține acest lucru.
Premierul a declarat că nu a făcut caz de titlul de „doctor“, până când Traian Băsescu nu i l-a invocat, precizând că se supune comisiei din Ministerul Educației și, dacă se constată că nu a citat corespunzător în teza sa, poate renunța la titulatură.
„Nu țin la acest titlu, nu am boala titlurilor“, a susținut Ponta, arătându-se disponibil să renunțe fără probleme la titlul de doctor.
Premierul a completat că se așteaptă de la Traian Băsescu „să mai aibă ceva, un dosărel pe undeva, trebuie să mai fi ținut el ceva, nu cred că le-a epuizat“.
El l-a ironizat pe președinte că nu-și mai pregătește foarte bine loviturile, devoalându-și intențiile prin apelativele „doctor Victor Ponta“ sau „dottore“.
Marga, despre plagiatul lui Ponta: Să plonjăm puțin în lucrările altor prim-miniștri
Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat ieri că în România sunt oameni care caută „nod în papură“ altora și că ar putea fi verificate și lucrările unor foști miniștri sau prim-miniștri.
Rugat să comenteze acuzațiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, Andrei Marga a declarat că „din păcate, în România sunt oameni care se ocupă în a găsi nod în papură altora“. „Eu cred că şi aceşti oameni, indiferent ce funcţii deţin ei, ar trebui să se ocupe de problemele cetăţenilor. Acestea sunt urgenţa noastră“, a mai spus ministrul de externe.
Marga a mai precizat că există reguli internaţionale în materie de citări, dar că în România nu sunt reglementări. „În România lipseşte, din păcate, o reglementare, un articol într-o lege cu privire la aceste lucruri“, a spus Andrei Marga.
Dumitru Diaconu: Sunt autorul lucrării, dar ca magistrat nu pot să fac comentarii politice
Judecătorul Dumitru Diaconu, de la Curtea de Apel Pitești, unul dintre autorii pe care se presupune că i-ar fi plagiat premierul Ponta în lucrarea de doctorat, a declarat ieri că nu poate să comenteze subiectul, menționând că nu-i permite calitatea sa de magistrat, informează corespondentul NewsIn.
„Eu sunt într-adevăr autorul lucrării «Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate». Orice discuție în spațiul public cu privire la chestiuni politice contravine calității mele de magistrat. Am obligația, conform statutului meu profesional, să mă abțin de la orice discuție privind nuanțe politice. Cu tot respectul, nu pot să fac nici un comentariu. Ca magistrat, nu am voie să îmi expun părerea decât în cadrul unor manifestări științifice sau academice“, a declarat judecătorul Dumitru Diaconu, care predă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Piteşti.
Quirin Schiermeier, autorul articolului din Nature: Nu avem nici un dubiu privind plagiatul
Autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, Quirin Schiermeier, a declarat că nu există nici un dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţi, plagiatul fiind confirmat de mai mulţi experţi.
„Articolul publicat de mine are la bază documente primite de Nature.com în urmă cu o săptămână. Aceste documente conţineau informaţii potrivit cărora părţi semnificative ale tezei de doctorat a domnului Victor Ponta erau copiate din alte cărţi fără citarea corectă“, a declarat Quirin Schiermeier, citat de gandul.info.
Autorul articolului mai susţine că a consultat atât teza de doctorat din 2003 a lui Victor Ponta, cât şi cele trei cărţi despre care se crede că au fost plagiate. „Am avut la dispoziţie teza de doctorat, dar şi cărţile din care s-a copiat. Aceste documente le‑am comparat eu personal, dar ele au fost verificate şi de mai mulţi experţi independenţi“, a precizat Quirin Schiermeier.
Întrebat dacă este convins dincolo de orice dubiu că teza de doctorat a premierului Ponta este un plagiat, Quirin Schiermeier a declarat pentru Gândul că nu are nici un dubiu. „Nu am nici un dubiu privind plagiatul care a fost confirmat de experţii pe care i-am nominalizat în articol“, a mai declarat Quirin Schiermeier.
Nature nu scrie pentru prima dată despre un politician acuzat de plagiat. A mai scris, de exemplu, şi în 2011, când ministrul german al apărării de la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat în domeniul dreptului.
Pe de altă parte, numele Nature a fost implicat el însuşi în scandaluri de fraudă ştiinţifică. S-a descoperit că, în intervalul 2000-2001, în paginile Nature au fost publicate cinci lucrări falsificate.
Şeful Consiliului de recunoaștere a diplomelor universitare: N-am sesizat eu plagiatul în cazul Ponta
Academicianul prof. univ. dr. Marius Andruh, președintele Consiliului român de recunoaștere a diplomelor universitare, a declarat ieri, pentru NewsIn, că nu este cel care a sesizat plagiatul în cazul premierului Victor Ponta.
„Fiind implicaţii politice la mijloc, încerc să stau cât mai departe de acest subiect. Nu eu sunt cel care a declanşat această poveste. Aşa cum scrie clar şi în revista Nature, care este, de altfel, o publicaţie serioasă, documentele au fost prezentate de o sursă anonimă. Nu ştiu cine este această sursă“, a mai spus Andruh.
Prof. dr. Andruh a pecizat că a fost contactat de cei de la revista Nature, dată fiind poziţia sa de preşedinte al Consiliului pentru recunoaşterea diplomelor universitare, care i-au cerut să verifice dacă este vorba de plagiat, „nimic mai mult“.
Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care acuzaţiile la adresa premierului Victor Ponta se dovedesc reale, Marius Andruh a spus: „Există o lege a plagiatului, mai mult nu comentez“.
Marius Andruh a fost numit în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în timpul mandatului lui Daniel Funeriu, în anul 2011.
Premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi copiat, în lucrarea sa de doctorat din 2003, în Drept, părți substanțiale din lucrări deja publicate, fără a fi citate corespunzător, scrie revista Nature.
Revista punctează că, dacă aceste acuzații vor fi dovedite, ar putea conduce la demisia premierului.
Revista menționează că părți substanțiale din cele trei texte „par identice sau aproape identice“ cu texte apărute în volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate, Editura All Beck, 1999) și Vasile Crețu (Creţu, V. Drept Internaţional Penal, Editura Tempus, 1996), dar și cu traduceri în limba română ale unor părți dintr-o carte publicată în limba engleză de profesorul Ion Diaconu (Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002).
BBC: Mai mulţi politicieni europeni, inclusiv unul român, au demisionat în urma unor scandaluri de plagiat
BBC relatează pe larg despre acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, notând că mai mulţi politicieni europeni, inclusiv fostul ministru român al educaţiei, au demisionat după acuzaţii similare.
„Mai mulţi politicieni europeni, inclusiv un ministru român al educaţiei, au demisionat în ultimele luni din cauza unor acuzaţii de plagiat. Preşedintele Ungariei şi ministrul german al apărării, un politician care era considerat un posibil succesor al Angelei Merkel, au fost nevoiţi să demisioneze în urma unor scandaluri de plagiat“, reaminteşte BBC News online.
Agenţiile de presă internaţionale, inclusiv Reuters şi France Presse, precum şi ziare ca The Guardian şi Irish Independent au relatat pe larg despre acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.